Inside/Out
Inside/Out

hedendaagse kunstenaars

in dialoog met het werk van ‘Van Eyck’

Instagram Inside/Out
facebook Inside/Out

Inside/Out

curated by Free Pectoor, Elke Desutter & Brantt

‘INSIDE/OUT’ is een kunstproject dat bestaat uit een groep hedendaagse beeldende kunstenaars die aan de slag gaan en tentoonstellen in Kasteel Borluut en het Borluutpark te Sint-Denijs-Westrem.

 

‘INSIDE/OUT’ is een ‘weerspiegeling’ naar analogie van het werk van de gebroeders ‘Van Eyck’. Iedere kunstenaar legt via een kunstwerk de directe- of indirecte link naar het oeuvre van de gebroeders ‘Van Eyck’ en de locatie.


‘INSIDE/OUT’ is een experimenteel, multidisciplinair en artistiek onderzoek dat ontstaan is binnen de muren van Kasteel Borluut. Elke Desutter, Free Pectoor en Brantt gebruiken op die locatie een atelier. Zij vullen elkaar aan en vanuit hun eigen discipline vormen ze een sterk front van kunstenaars, alsook curatoren van het project.

Kunst verbindt en daarom is het de opzet van de curatoren en de kunstenaars om een connectie aan te gaan via diverse niveaus: de affiniteit met de schilderkunst van ‘Van Eyck’, de verbinding kunstenaar-kunstwerk, de connectie met de locatie en de buurt, de verbinding met de toeschouwer/passant.

Uiteindelijk ontstaat er een confrontatie met elk werk afzonderlijk en met een overview van alle gepresenteerde kunstwerken. Kunst brengt verwondering of verontwaardiging en meestal is dat een individuele beleving maar het is nooit uit te sluiten dat ook een grotere doelgroep één van, of beide gewaarwordingen ondergaat.


Gezien de historische context, met name de contacten van de gebroeders ‘Van Eyck’ met de familie Borluut is de locatie een uitgelezen kans om hier een kunstproject in het teken van ‘Van Eyck’ te realiseren. Elizabeth Borluut en Judocus Vijd zijn nml. de opdrachtgevers van ‘Het Lam Gods’, tevens staan beiden afgebeeld op deze polyptiek. Naar alle waarschijnlijkheid zou ook Simon Borluut (broer van Elizabeth) de opdrachtgever zijn van het werk ‘De Madonna bij de fontein’(te zien in het MSK Gent, 01-02-20 / 30-04-20). Deze hypothese komt van criticus Dhaenens, reeds gepubliceerd in 1980.